Var med och spela roll!
Spela roll är en årlig uppmärksamhetsvecka som handlar om att sätta fokus på barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket. Spela roll äger alltid rum samma vecka som alla hjärtans dag.
2025 års uppmärksamhetsvecka är den 10-16 februari.
I jobbet, som ideellt engagerad och inte minst: som medmänniska. Alla kan spela roll för barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket alkohol!
Ida Ömalm Ronvall, CAN
Digitala seminarier 2025
Vi är stolta över att återigen presentera ett intressant och engagerande digitalt seminarieprogram under Spela roll-veckan. Seminarierna är gratis och alla som är intresserade är välkomna att ta del av dem.
Anmäl dig så får du en påminnelse med länk några dagar innan.
“Varför agerar inte vuxna när barn far illa?”
Måndag den 10 februari kl 14.30-15.30
Olivia Trygg Larsen, grundare av Stiftelsen Trygga Barnen, presenterar insikter från den senaste undersökningen av initiativet Barndom utan baksmälla. Rapporten visar b.la. att 4 av 10 vuxna inte agerar när de ser att ett barn påverkas negativt av en vuxens alkoholkonsumtion. Detta är oroande då vi vet att ha minst en trygg vuxen under sin uppväxt är avgörande för barns sociala och emotionella utveckling. Under presentationen kommer Olivia att diskutera undersökningens resultat och ge praktiska råd till vuxna om hur de kan hjälpa barn som far illa av vuxnas alkoholkonsumtion. Genom ökad medvetenhet och verktyg för stöd kan vi skapa tryggare miljöer för utsatta barn och unga.
Värdar för seminariet är Nätverket De Glömda Barnen Västra Götaland.
Nytt tänk kring upptäckt av barn i utsatthet
Tisdag den 11 februari kl 14.30-15.30
I Sandvikens kommun har man mångdubblat antalet barn och unga som får stöd. Anledningen? Att man tänker kreativt och hittar nya partners som kan upptäcka barn som lever i utsatthet. Stödverksamheten har flyttat in i fältverksamheten, vilket har lett till nya sätt att upptäcka. Prova-på-grupper i skolan, samarbete med föreningsliv, insatser för att hantverkare, bankpersonal och andra ska våga agera när de upptäcker att barn far illa. Arbetssättet ligger helt i linje med nya socialtjänstlagen och kan inspirera fler kommuner i införandet. Medverkande: Frida Hayes, samordnare Lyktans stödgrupper i Sandviken och skolpersonal.
Värdar för seminariet är Junis.
”Det svåra samtalet med barn – behöver det vara så svårt?”
Onsdag den 12 februari kl 14.30-15.30
I detta seminarium får vi bland annat möta Oskar Palmbäck som har lång erfarenhet av att möta barn som lever i familjer med substansberoende i sitt arbete på Ersta vändpunkten.
Hur möjliggör vi berättandet för barn? Hur behåller vi barnfokus i samtalet och hur kan vi skapa hopp och trygghet för barnet mitt i det svåra?
Värdar för seminariet är Hela Människan.
Boktips för barn och unga på temat Spela roll
Torsdag den 13 februari kl 14.30-15.30
Hur kan barn och unga vuxna hitta tröst och igenkänning i litteraturen? Bibliotekarierna Margareta Guldér och Malin Palmér tipsar om skönlitteratur för barn och unga kring temat närstående som dricker för mycket. Syftet är att synliggöra litteratur som skapar igenkänning hos barn och unga och som får dem att känna sig mindre ensamma.
Målgrupp för seminariet är alla som möter barn och unga, som privat- eller yrkespersoner, och som vill kunna tipsa om böcker som ger igenkänning.
Värdar för seminariet är KSAN.