Kategorier
Röster om att spela roll

”För mig var basketen det enda sammanhang jag hade utanför familjen”

Ewa-Lena Hedrup har varit engagerad inom basket sedan hon var 10 år. Hon har växt upp med en pappa som hade alkoholproblem och idrotten var ett viktigt andrum för henne.

Idag är hon själv baskettränare för ungdomar och sitter även i styrelsen för KFUM Central. Med sina egna erfarenheter i bagaget, tänker hon på att vara extra lyhörd. Hon lyfter också hur viktig en fritidsaktivitet kan vara för barn och unga som har någon i familjen som dricker för mycket. Att vara en del av till exempel ett lag och de aktiviteter som görs.

”Man har en chans att skapa sig en annan identitet. För mig var basketen det enda sammanhang jag hade utanför familjen. Vi åkte sällan bort någonstans, men med basketen fick jag åka på turneringar och läger runt om i Sverige.”

”Även om jag var duktig på att dölja hur jag mådde och hade det hemma så var det många som kände till det i till exempel skolan. Men i basketföreningen var det en annan grej. Det var skönt för mig att få någon timmes andrum att inte tänka på eller oroa mig över situationen hemma.”

Hur kan man spela roll?

Det viktigaste är att man bara är där och visar att jag ser dig, att jag lyssnar på dig om du vill prata. Jag brukar se till att vara tillgänglig innan och efter träning för att prata om det är någonting. Det måste ju inte vara just den här typen av problem utan kan vara annat också. De ska vet att det finns en vuxen utanför familjen som de kan vända sig till!