Kategorier
Röster om att spela roll

”Kanske har man en kompis som är med om detta just nu”

Lisa Broberg har skrivit boken Allt mod jag har. Den handlar om 12-åriga Rakel, vars mamma har alkoholproblem. Det är Rakels största hemlighet. Mamman är en vanlig mamma som går på föräldramöten, men när Rakel ser de lila kassarna i hallen knyter det sig magen.

Hur kom det sig att du skrev boken?
”Jag gick en skrivutbildning och vi hade olika skrivuppgifter. Jag märkte efter ett tag att jag hela tiden kom tillbaka till samma karaktär. Till slut insåg jag att jag ville berätta hela hennes historia. Eller kanske snarare, jag kände att jag inte kunde skriva något annat förrän jag hade skrivit om Rakel. Jag hade egna erfarenheter och det kändes viktigt att lyfta en sådan här berättelse”, berättar Lisa.

Hon betonar samtidigt att även om hennes egna erfarenheter varit en drivkraft för att skriva den här boken, så är det inte en självbiografisk bok.

”Man kan säga att boken handlar om mig själv och ändå inte. Rakel och hennes mamma är inte jag och min mamma.”

Vem hoppas du ska läsa boken?
”Dels hoppas jag att alla som känner igen sig i Rakel ska läsa den. Men jag hoppas lika mycket att de som inte känner igen sig i Rakel ska göra det, för att de ska få ökad förståelse! Kanske har man en kompis som är med om detta just nu.”

I din situation, var det någon särskild person som spelade stor roll för dig?

”En kvinna som var gruppledare på Ersta vändpunkten som jag träffade när jag var 13 och gick i stödgrupp där. Efter det har jag träffat på henne fler gånger under åren, bland annat när boken släpptes!”