Kategorier
Röster om att spela roll

”Man spelar mer roll än vad man kan tro”

”Sedan 30 år tillbaka arrangerar vi en skidresa över jul, eftersom det är en tid då många har det jobbigt”, säger Björn Lanefelt.

”Man kommer inte undan julen, man har samma förväntningar som alla andra barn. Men en jul med alkohol vill man inte ha. ”

Björn Lanefelt sökte sig till unf som tolvåring. Där mötte han trygga ledare som blev viktiga för honom. Så småningom började han själv att engagera sig som ledare.

Men precis som det tog tid för honom själv att berätta hemligheten om hur han hade det hemma, så visste de att de inte kunde säga att ”det här är en resa för de som har föräldrar som dricker för mycket”.  Istället gjorde man det till en resa för alla som ville följa med.

”Vi har sett till att alla som vill åka med, kan göra det. På den första resan var det kanske fem stycken som berättat om att de hade föräldrar med missbruk när vi åkte iväg. Men under resans gång var det fler som berättade om att de hade föräldrar som missbrukade.”

Vad har du för tips på hur man kan vara en som spelar roll?

”Att vara en vettig vuxen och ledare betyder mycket. De som gör mest nytta är de som bara är! Man spelar mer roll än vad man kan tro.”